שלום, אני רון. מה נשמע? כן, גם אני. איזה קטע. באמת? וואלה.
עכשיו שאנחנו מכירים אני רוצה לנצל את הזמן שאתם עדיין באשכול שלי וטורחים לקרוא ולנסות לשכנע אתכם לגדל צמחים על החלון.
"מי צריך את החרא הזה? אין לי משהו יותר טוב לעשות?!"
אתה צריך את זה. לא, אין לך.
"טוב נו, שכנעת אותי. מה אני צריך לעשות?"
מעולה.
אתה צריך את הדברים הבאים:
1. אדמת שתילה. אפשר לקנות ממשתלה (סביב ה50 שקל לשק של 30-50 ליטר) או לאסוף מגינה בריאה ללא בעיית מזיקים או מחלות.
2. קומפוסט. אפשר להכין בבית (כמו שאני עושה וזה הכי טוב גם לסביבה וגם לצמח) או לקנות. ככל שיש יותר מגוון בקומפוסט ככה יותר טוב, בגלל זה קומפוסט שנמכר ברוב המשתלות שמכיל כמעט ורק זבל בקר הוא לא כזה להיט, אבל עובד אם אין משהו אחר. שק קומפוסט עולה 40-50 שקל ל50 ליטר. יש גם הומוס תולעים (אריזה צהובה יחסית קטנה) שהוא אחלה של קומפוסט אבל הרבה יותר יקר (סביב ה60 שקל לשקל של 5 ליטר)
3. עציץ ראשוני. אפשר גם כוס פלסטיק עם חור מלמטה. כל כלי של עד חצי ליטר עם חור(י) ניקוז.
4. עציץ קבוע. מינימום של 7 ליטר אבל עד 25 ליטר. כמה שיותר יותר טוב. ניתן לקנות במשתלה (10 שקל בערך לאחד של 7-9 ליטר וככל שהקיבולת עולה ככה המחיר) או לאלתר מדלי כלשהו (דלי שטיפת רצפות של 15 ליטר, פח צבע משומש של 18 ליטר וכן הלאה) שעושים לו כמה חורים בתחתית לניקוז.
את רוב העציצים שלי מצאתי ברחוב, הם היו זרוקים לרוב בצידי הדרך ליד מקומות ששתלו בהם דברים.
5. שתיל של עגבניות שרי. אפשר לקנות אחד ממשתלה או להנביט זרעים. אם מנביטים זרעים מומלץ להנביט לפחות 10 כדי שיהיה אפשר לבחור את הנבט היפה מבינהם.
6. מקום לשים את העציץ. אני שם אותם על הסורגים אבל כל מקום שמחזיק באופן יציב את העציץ הקבוע הוא בסדר גמור. המקום צריך לקבל שמש ישירה לפחות שלוש שעות ביום אבל כמה שיותר - יותר טוב.
טוב, מה עושים תכלס:
1. בעציץ הראשוני ממלאים אדמת שתילה. בתוכה שמים את השתיל הצעיר עד שיש לו 3 פרקים. (3 עלים שיוצאים ממנו אחרי העלים המעוגלים שיוצאים מהזרע, הקוטולידונים)
2. אחרי שיש לשתיל 3 פרקים (שבוע וחצי - שבועיים בתנאים אידאליים) מערבבים בשקית ניילון חלק אחד קומפוסט ל2 חלקים אדמת שתילה, ככה שהכל ביחד ימלא בדיוק את העציץ.
"מה?!"
אם יש לך עציץ 9 ליטר אתה שם 3 ליטר קומפוסט ו6 ליטר אדמת שתילה, ומערבב.
3. שמים את התערובת בעציץ ומשקים עד שהכל רטוב כמו שצריך. נותנים לעסק שניה להוציא את כל המים העודפים מהחורי ניקוז שיש לך. נכון יש לך? הינה הזדמנות לבדוק.
לא דוחסים את האדמה! היא תדחס כמה שצריך לבד מהמים.
4. עושים גומה במרכז העציץ ושמים את השתיל. הוא צריך להיות בתוך הגומה שכאשר מכסים את הגומה יש בערך ס"מ עד לעלים הראשונים של השתיל.
5. שמים את העציץ הקבוע במקום ומחכים חודשיים - שלושה עד שיש מלא עגבניות שרי
מה שחכנו?
אה! מים!!!
בגלל שאנחנו משתמשים בתערובת אורגנית (זה לא יותר יקר, אל תדאגו) עדיף לתת למים מהברז לשבת בכלי פתוח חצי יום - יום לפני ההשקיה כדי שהכלור (שדוחפים לנו למים האל יודע למה) יתאדה. כלור פוגע בקהילת המיקרובים והפטריות שבמצע הגידול. או בקיצור - הוא לא טוב לנו. מומלץ לעשות בדיוק את אותו דבר אם שותים מהברז, המים גם יהיו הרבה יותר טעימים.
לא קריטי, אבל מומלץ.
אני מעדיף תמיד להשקות את כל העציצים שלי עם שאריות מים כמו המים של הכלב שאני מחליף לו. גם חוסך מים וגם הם כבר ישבו יומיים.
מתי להשקות?
בגלל שיש לנו המון קומפוסט בעציץ לא צריך להשקות אף פעם יותר מפעם ביום, אלא אם הצמח כבר הרבה יותר מידי בוגר בשביל העציץ שלו. מה שלוקח לפחות חצי שנה בעציץ 7 ליטר.
את העציץ צריך להשקות כאשר מכניסים אצבע וה5 ס"מ העליונים יבשים. זה אומר שהגיע הזמן לתת לו מים
יחד עם זאת הצבע של החלק העליון של האדמה יהפוך בהיר יותר, ככה שזו עוד דרך לדעת.
צמח שלא קיבל מים בזמן ינבול במהלך יום. אם לא השקתם יום לפני והצמח שלכם נראה כאילו הוא הולך למות - תנו לו מים, ומהר!
צמח שקיבל יותר מידי מים יראה את אותם תסמינים. יותר מידי מים לא מאפשרים לאויר להגיע לשורשים מה שהורג את הצמח באותה צורה בערך. אם השקתם באותו יום והצמח נראה כאילו הוא הולך למות - לא לגעת!
איך להשקות?
נותנים לצמח מים מלמעלה עד שיוצאים קצת מים מלמטה. נכון פשוט?
כדי לחסוך במים אפשר לשים קערה מתחת לעציץ (יש כאלו במשתלה אבל הם יקרים. מכסה של פח צבע עובד יופי) ככה שהמים שיוציאים מהעציץ יצברו שם והצמח ישאב אותם שהוא צריך. מומלץ לא להשאיר שם מים יותר מיום (באופן נורמלי הם יתאדו תוך הרבה פחות זמן) שלא יתפתחו דברים לא נעימים. (דיקומפוזיציה אנארובית למשל שמושכת חרקים)
שהצמח עדיין צעיר צריך להשקות בזהירות כדי לא להפיל אותו.
עכשיו מה?
שהצמח מגיע לגובה של בערך 40 ס"מ הוא יתחיל להתקשות להחזיק את עצמו זקוף ויצטרך עזרה.
אני פשוט מעביר אותו דרך הסורגים בשביל תמיכה אבל אפשר לשים מסביבו רשת עם חורים גדולים (ירוקה, לגינות, מוכרים בחנויות בניין בגרושים) ולהשתמש בה לתמיכה או להשתמש במקלות במבוק. אפשר גם לתת לו ליפול אם זה לא מפריע לכלום - לו אין בעיה עם זה. פשוט יהיה קשה יותר לגשת אליו שצריך.
זהו. אחרי חודשיים - שלוש הצמח מוציא פרחים צהובים קטנים שאחרי כמה ימים נופלים ומתחילה לצמוח עגבניה. אחרי שבועיים - שלושה העגבניה אמורה להיות בשלה למאכל שצבעה נהפך לאדום
כל שאלה בנושא אתם מוזמנים לשאולגם בנוגע לצמחים אחרים. (חוקיים בלבד, תודה)